Er zijn verscheidene technieken om kleding te bedrukken. De beste techniek hangt af van meerdere factoren. Vooral de ondergrond, oftewel het materiaal waar op gedrukt moet worden en het aantal kleuren spelen een grote rol. Prijstechnisch is het ook belangrijk om te kijken naar de voordeligste techniek voor kleine of juist grote aantallen.
Directe drukmethodes
Bij directe drukmethodes wordt de inkt rechtstreeks op een ondergrond gedrukt.
zeefdruk
Een van de meest gangbare methodes om kleding te bedrukken is door middel van de zogenaamde zeefdruk. Dit is pas interessant bij aantallen vanaf 15 stuks, bijvoorbeeld voor voetbalkleding bedrukken. Het is een duurzame techniek en full colour behoort tot de mogelijkheden. Vaak wordt deze techniek gebruikt voor kleding zoals bedrijfskleding, beschermende jassen maar ook hele andere materialen. Zelfs op kunststof of papier.
Het drukproces zit hetzelfde in elkaar enkel de gebruikte inkt is anders dan standaard. Hierdoor kan er ook full colour worden geprint. Tijdens het drukken wordt een gaas gebruikt waarbij de inkt hier doorheen wordt geduwd.
DTG
DTG staat in dit geval niet voor De Telefoon Gids maar geld voor Direct to garment printing. Met deze methode wordt er ook direct op een kledingstuk gedrukt. Hierbij wordt een andere inkt gebruikt en een transportmechanisme. Deze manier van printen is in kwaliteit bijna gelijkwaardig aan die van de zeefdruk. De voordelen zijn vooral de lage instelkosten en een dunne laag inkt wat het draagcomfort bevordert.
Indirecte drukmethodes
Bij indirecte druk wordt gebruik gemaakt van een materiaal wat als drager dient van de inkt. Dit kan bijvoorbeeld papier zijn maar ook een ander soort stof of flexmateriaal.
(Digitale) plastisol transfer
Bij deze methode wordt er eerst in spiegelbeeld een afbeelding of logo op een papier gedrukt. Deze wordt uiteindelijk via een hittepers op een shirt of ander kledingstuk geperst. Bij Merchandising Concepts is deze techniek ook gecombineerd met een zeefdruk. Daardoor kan er op zeer gedetailleerde manieren bedrukt worden. Hierdoor zijn zelfs foto’s van zeer hoge kwaliteit. De voordelen zijn dan ook dat er een goede dekking is met rekbaarheid maar ook dat de kledingstukken op hoge temperaturen gewassen kunnen worden. Deze methode is vooral handig bij zaken zoals promotie- of bedrijfskleding en sportkleding.
Bedrukbare flex
Wanneer je kiest voor Flex dan wordt je bedrukking uit flexmateriaal gesneden. Het te drukken stuk wordt vervolgens door middel van een hittepers op de stof gedrukt. Door middel van een coating wordt de wasbaarheid verbeterd. De mogelijkheden verschillen per leverancier. Informeer bij jouw partij naar de mogelijkheden.
Sublimatie
De laatste methode in dit artikel is sublimatie. Deze bestaat uit een stof welke van een vaste fase naar een gasvormige fase gaat. Wanneer de inkt in deze gasvormige fase is zoeken ze verbinding met de te bedrukken oppervlakte. Dit gaat dan over polyester of acrylaat. Deze techniek wordt vrijwel alleen toegepast op sportkleding. Deze manier van bedrukken zorgt ervoor dat er geen slijtage plaats vindt. Het nadeel is dat deze methode enkel op lichte stoffen mogelijk is.